România în Uniunea Europeană
Putem trece la nivelul superior de prosperitate numai în interiorul Uniunii Europene.
Influența României în UE trebuie să reflecte ponderea și puterea țării noastre – a șasea ca mărime din Uniune.
Plec de ideea fundamentală că interesul național primordial al României și al cetățenilor ei în acest moment este să aparțină unei Uniuni Europene din ce în ce mai puternică și mai eficientă.
România își va aduce contribuția la creșterea nivelului de integrare europeană și la creșterea profilului economic și strategic al UE în lume. În Uniune, vom milita pentru democratizare, transparentizare și debirocratizare, pentru reașezarea deciziilor europene pe baza valorilor fundamentale ale Uniunii.
România trebuie să se implice activ, cu curaj și responsabilitate, în realizarea marilor obiective asumate de Uniune, în special în domeniul energetic, de securitate și cel al apărării.
România se pronunță ferm pentru o Europă liberă și democratică, care se exprimă la nivel global conform acestor valori. În actuala conjunctură internațională, forța UE trebuie să se vadă în primul rând în capacitatea ei de a-și apăra cetățenii și valorile.
Aderarea deplină a României la spațiul Schengen, cu frontierele terestre, rămâne obiectiv prioritar.
De asemenea, România va lucra îndeaproape cu Comisia la elaborarea și implementarea unei noi strategii, coerentă și cuprinzătoare, pentru regiunea Mării Negre. Din toate punctele de vedere, regiunea Mării Negre este acum cea mai complicată vecinătate a Uniunii. România este parte a soluției.
Strategia UE la Marea Neagră este absolut necesară nu doar pentru noi, ci pentru întreaga Uniune și suntem gata să valorificăm poziția geostrategică a României.
România este interesată în cel mai înalt grad de absorbția tuturor fondurilor europene disponibile, de susținerea accesului liber la piața unică europeană și racordarea la competitivitatea acesteia. Mă pronunț pentru o regândire a ritmului de tranziție la „energia verde”. Nu trebuie să ne schimbăm obiectivul, dar trebuie să reașezăm termenele și să regândim modalitățile de sprijin și compensații.
Susținerea Republicii Moldova și aspirațiilor sale europene rămâne o prioritate.
Astfel, coordonatele exprimării noastre ca membru al UE vor fi:
- Susținător deplin al Uniunii Europene ca organism necesar pentru prosperitate, securitate multidimensională și garanție a respectării drepturilor și libertăților cetățenilor români peste tot în lume.
- Participant activ la politicile europene echilibrate și fezabile, la viziunile de apărare a principiilor și valorilor comune pe care le împărtășim, toleranței, dialogului și integrării tuturor cetățenilor ce trăiesc pe teritoriul european.
- Reprezentarea corectă, echilibrată și bazată pe merite atât la funcțiile de conducere, cât și la pozițiile de execuție din interiorul Uniunii Europene, la toate nivelurile.
- Regăsirea competitivității europene, reindustrializarea și dobândirea capacităților de producție pentru apărarea și securitatea Europei în fața tuturor amenințărilor, inclusiv a războiului de agresiune din Răsărit.
- Sprijinirea Ucrainei cu tot ceea ce e nevoie pentru a-și apăra democrația, cetățenii și teritoriul.
- Sprijin pentru extinderea UE cu Republica Moldova, Ucraina și statele Balcanilor de Vest. Susținem reluarea procesului de integrare a Turciei în UE.
- Nevoia unei strategii europene comprehensive la Marea Neagră, nu numai față de vecinătatea imediată.