Satul românesc și agricultura - Nicolae Ciuca
Image

Satul românesc și agricultura

Lumea satului este matricea civilizației noastre. Satul este parte a identității noastre.

Regiunile rurale din România acoperă 87% din teritoriul țării, pe care locuiește 44% din populație. Este un areal divers, cu niveluri de dezvoltare diferite, cu particularități socio-economice și tendințe demografice. Această diversitate reprezintă una dintre cele mai bogate resurse ale României, de o importanță vitală pentru viitorul țării.

Avem nevoie de o nouă viziune cu privire la satul românesc și voi propune într-un dialog serios cu toți actorii sociali implicați, adoptarea unui Pact pe termen lung cu privire la satul românesc.

Voi pleda pentru o viziune care să integreze potențialul cultural, prezervarea acestui vast patrimoniu, care conține elemente și valori materiale și imateriale impresionante, cu un nou mod de locuire comunitară și, mai ales, cu fructificarea potențialului economic al satului.

Avem nevoie de un asemenea Pact pentru a răspunde tendințelor și provocărilor generate de globalizare, urbanizare arhitecturală, de lipsa oportunităților sociale și economice, depopulare și îmbătrânire.

Pactul va trebui transformat ulterior într-un set de politici concrete și integrate. Acesta trebuie să ofere comunităților locale posibilitatea și mijloacele de a transforma provocările în avantaje. Aceste provocări includ schimbările climatice, decarbonizarea, digitalizarea, gestionarea activă a resurselor naturale și a patrimoniului, mobilitatea durabilă și oportunități echitabile de locuri de muncă și de venituri, schimbarea generațiilor, integrarea noilor veniți în sat și inovarea socială.

Soluția pe care o văd pentru rezolvarea multor probleme cu care spațiul rural de astăzi se confruntă este stimularea antreprenoriatului rural, care va duce la apariția unei solide clase de mijloc în acest spațiu.

Afaceri mici și mijlocii apar tot mai mult în mediul rural și nu trebuie să ne abținem de la nicio măsură care încurajează acest fenomen. Fie că e vorba despre afaceri cu animale și produse de origine animală, fie că e vorba despre afaceri cu produse vegetale ori afaceri cu obiect conex (precum agroturismul), se poate vedea cum apare o clasă antreprenorială rurală apare. Cred că semnalul pe care ni-l dă piața liberă e clar: este nevoie de acești oameni, iar afacerile lor prosperă și aduc prosperitate satului românesc, statul fiind dator să-i sprijine și să-i încurajeze.

Clasa de mijloc din mediul rural este structura socială pe care putem clădi viitorul prosper al satului românesc.

Vreau să susținem cu prioritate micro-industrializarea zonelor rurale aflate de-a lungul marilor coridoarelor de transport.

Cred în dezvoltarea rețelelor de utilități și de transport destinate marilor zone agricole, pentru exploatarea potențialului agricol și pentru industria de procesare a alimentelor.

Vreau să creștem competitivitatea la export prin promovarea agriculturii ecologice și a practicilor durabile.

Voi cere viitorului guvern să susțină sprijinirea fermierilor prin programul de irigații și amenajări hidrografice, pentru ca – în următorii patru ani – să ajungem în situația în care în România să existe cel puțin un milion de noi hectare de teren arabil irigate.

divider

IT Support Services