Siguranța energetică și de mediu - Nicolae Ciuca
Image

Siguranța energetică și de mediu

Provocările climatice nu ocolesc România. Efectele acestor provocări se vor resimți în aproape toate planurile vieții noastre de zi cu zi. Răspunsul nostru la ele trebuie integrat într-un ansamblu de măsuri, iar resursele instituționale ale statului trebuie mobilizate pentru a da României securitatea climatică și pentru a ne asigura, astfel, viitorul.

Este necesară promovarea unei strategii unitare pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice și impactului acestora în societate.

Avem nevoie de un plan de combatere a deșertificării printr-o politică susținută de reîmpădurire, asociat unei politici de folosire rațională și eficientă a apei pentru creșterea rezilienței în fața schimbărilor climatice.

Ca președinte al României voi coordona un grup de lucru pe probleme de mediu, însărcinat să elaboreze această strategie și să gândească un set de măsuri.

Grupul de lucru va fi preocupat de creșterea gradului de refolosire a materiilor prime, de creșterea calității aerului în mediul urban prin politici de reducere a poluării și crearea de centuri verzi în jurul aglomerărilor urbane, precum și de creșterea rezilienței populației în fața schimbărilor climatice și a dezastrelor naturale.

O Românie prosperă și sigură este independentă energetic, un pas important spre o economie competitivă și sustenabilă.

Asigurarea securității și independenței energetice reprezintă un pas crucial pe drumul către o economie competitivă și sustenabilă. O infrastructură energetică robustă, care să asigure producția, distribuția și utilizarea eficientă a resurselor energetice, este esențială pentru a susține creșterea economică și pentru a sprijini dezvoltarea industrială și comercială.

Investițiile în sectorul energetic, atât în resursele tradiționale, cât și în sursele regenerabile, devin fundamentale pentru a asigura o aprovizionare sigură și durabilă cu energie. Pentru a putea folosi la maximum gazul din Marea Neagră, viitoarele reactoare nucleare 3 și 4 de la Cernavodă, dar și noile capacități de energie regenerabilă, avem nevoie de investiții în infrastructura transportului de energie.

România trebuie să devină hub logistic și energetic în regiune.

Diversificarea producției de energie din surse regenerabile și avansarea proiectelor nucleare și pe bază de hidrogen, alături de proiectul BRUA, sporesc securitatea energetică a țării, în conexiune cu piețele energetice regionale.

România a devenit, astăzi, prima țară din regiunea Mării Negre care a reglementat sectorul energiei eoliene offshore, iar această reglementare deschide calea unor investiții majore și a dezvoltării unui nou sector energetic, poziționând România ca lider regional.

Este limpede că avem posibilitatea să devenim unul dintre cei mai redutabili exportatori de energie, dacă vom găsi formula cea mai bună prin care să ne dezvoltăm producția de energie din diferite surse care ne sunt la îndemână. Acest statut ne-ar aduce multe avantaje, pe multiple planuri.

divider

IT Support Services