Un stat partener al cetățeanului
Românii așteaptă ca statul lor să le fie partener și protector, să le fie de ajutor și să nu-i încurce, să se ridice la înălțimea exigențelor lor.
În acest sens, instituția prezidențială are un rol major, de care sunt conștient și de care mă voi achita. Ca liberal, știu bine că statul este perceput uneori ca o povară, chiar ca un inamic al mediului de afaceri. Știu, de asemenea, că toți liderii politici ai ultimilor ani au promis că vor schimba atitudinea aparatului birocratic față de mediul de afaceri. Sigur că o anumită îmbunătățire a acestei relații s-a produs, dar suntem încă departe de un parteneriat real în interesul creșterii bunăstării românilor.
Datoria statului față de mediul de afaceri este aceea de a menține un raport sănătos între cheltuiala publică și PIB, de a funcționa conform unui buget sustenabil cu un deficit rezonabil, de a crea reguli de funcționare economică în care competiția să fie corectă și munca să fie valorizată.
Bugetul statului trebuie să reflecte valori și nu interese electorale.
O societate prosperă este posibilă în condițiile unui sector guvernamental restrâns, administrat după principiile unei discipline bugetare riguroase, în care deficitele trebuie acceptate în cazuri excepționale, foarte bine argumentate.
Un stat eficient este acela care produce valoare socială prin fiecare leu cheltuit cu propria funcționare.
Statul trebuie să fie nu doar garantul aplicării legii, ci garantul unei legislații menite să cultive libertatea și să crească prosperitatea generală.